Wołowina wagyu – ciekawostki ze Świata

Wołowina wagyu to gratka dla smakoszy

Do najdroższych na świecie gatunków mięsa zalicza się wołowina wagyu. Smakosze wołowiny z całą pewnością musieli coś słyszeć o tym niezwykle pożądanym mięsie. Krowy tej rasy są hodowane przede wszystkim w okolicach japońskiego miasta Kobe. Od pewnego czasu zaczęto je sprowadzać i do innych zakątków globu. W czasie gotowania tego mięsa tłuszcz rozpuszcza się delikatnie, co zapewnia późniejsze, ponoć nieziemskie doznania smakowe. Trzeba jednak wiedzieć, że wołowina wagyu kosztuje niemało nie tylko z powodu swoich walorów smakowych. Koszt kilograma mięsa to ok. tysiąca złotych, a stek z takiej wołowiny można zamówić za ok. 400 zł. Taki stan rzeczy podyktowany jest między innymi tym, że krowy tej rasy są karmione w szczególny sposób. Pomimo iż są karmione powszechnie znanymi produktami paszowymi, jak ziemniaki, zboża czy rośliny strączkowe, to wszystkie te rośliny muszą jednak pochodzić z ekologicznych upraw bez stosowania pestycydów.

Co więcej krowy dostają również każdego dnia odpowiednią mieszankę witaminową. Oprócz mieszanki piją również piwo mające wzmóc ich apetyt. Piwo używa się w celu pobudzania apetytu u bydła chowanego w pomieszczeniach. Przy bardziej naturalnym podejściu w postaci chowu na pastwiskach piwo przestaje być potrzebne. Dobry apetyt na wolności jest cechą naturalną i nie potrzebuje dodatkowego wzmocnienia. Krążą też wiadomości o włączeniu masaży oraz muzyki w proces chowu bydła Wagyu, pomimo iż jest wysokokaloryczna, to jednocześnie zawiera sporo kwasów omega 3 oraz omega 6, co nie jest typową cechą mięsa wołowego. Typ bydła wagyu, początkowo hodowany był na mięso w Japonii. Od lat dziewięćdziesiątych zaczął gościć również w hodowlach na innych kontynentach. Okazało się, że na całym niemal świecie znajdują się amatorzy mięsa wołowego najwyższej klasy gotowi na wydatki. Polscy producenci z tego powodu, zaczęli zastanawiać się na hodowlą wagyu. Aktualnie w Polsce istnieje co najmniej jedna taka hodowla.

Czytaj więcej na stronie japońskiej
lub przejdź na stronę Kontakt